Thaiföld gazdasága

Thaiföld gazdasága egy frissen iparosodott gazdaság. Erősen függ az exporttól, az export kétharmadát adja az ország GDP-jének. Thaiföld GDP-je 2010-ben is 7,8%-kal nőtt, mellyel Ázsia egyik, illetve Dél-Kelet-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt.

A gazdaság legfőbb ágazatai az agrárkultúra, az ipar, az energiaszektor, a turizmus és a bankszektor.

Agrárium

Az 1960-ban számos fejlesztést hajtottak végre a thaiföldi agráriumban, mely az 1990-es évek végére ért be. Napjainkra a lakosság fele még mindig a szektorban dolgozik, habár az agrárium részesedése az ország GDP-jéből mindössze 8,4%. A főbb termékek a kókusz, a kukorica, a gumi, a szójabab, a cukornád és a tapióka.

Ipar

Az ipar 43,9%-kal részesül az ország GDP-jéből, míg a lakosság 14%-a dolgozik a szektorban, mely az 1995 és 2005 közötti időszakban évente 3,4%-kal bővült. A legfontosabb részág a gyártás, mely a GDP 34,5%-át jelenti.

Thaiföld az Ázsiai autógyártás egyik központja, 2004-ben 930.000 autót gyártottak le az országban. A legnagyobb jelenlévő autógyárak a Toyota és a Ford.

Energiaszektor

Az ország a Föld energiafogyasztásának 0,7%-ért felelős, s nettó importőre a kőolajnak és a földgáznak. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy csökkentse az ország energiafüggőségét a külföldtől és szorgalmazza az etanolt használó járművek elterjedését. Thaiföld olajfogyasztása napi 838.000 hordó, az országban 4 nagy olajfinomító elégíti ki a belföldi keresletet.

Turizmus

Thaiföldön sokkal jelentősebb a turizmus GDP-ben mért aránya, mint más Ázsiai országokban, ez az arány jelenleg 6%. A legkedveltebb turisztikai célpontok közé tartoznak a nagyobb strandszakaszok és Bangkok környéke. Évente 24 millió turista keresi fel az országot, mellyel számos helybélinek adnak munkát az iparágban.

Bankszektor

A thai bankszektor az egyik legerősebb Ázsiában, köszönhetően a tőkeerős thaiföldi bankoknak. A bankok egy része állami tulajdonú, másikak külföldi-belföldi vegyes tulajdonúak, míg számos nagy bank tisztán külföldi hátterű.

Az országban a nyugati banki értékrend terjedt el, s ennek köszönhetően az egész bankszektor kompatibilis az amerikai és az európai társszektorokkal.