Thaiföldi ingatlanpiac

A Thaiföldi ingatlanpiac az ország egyik legjobban teljesítő gazdasági területe, fontos motorja a gazdaság teljesítményének.

A thai kormány jelentős pénzösszegeket fordít arra, hogy az első lakásukat megvásároló állampolgárok kedvezményes támogatást kaphassanak. A kölcsön akár 30 évre is szólhat, s az első két évben nagyok kis összeget kell csak visszafizetni belőle. A kölcsönöket a kereskedelmi bankok folyósítják, s a kormány kompenzációt nyújt nekik a kedvezmény miatt kieső bevételekért.

Az ingatlanpiac teljesítménye az utóbbi években fellépett gazdasági válság hatására pár százalékkal visszaesett. Még mindig jelentős szerepe van a szektornak az ország életében, s továbbra is jobban teljesít, mint már országok hasonló szektora, melyek sok esetben hatalmas zuhanást voltak kénytelenek elkönyvelni.

Egyes egyedi sajátosságok nagyon jellemzőek a thai ingatlanpiacra, köszönhetően az ország területi fekvésének. Az egész éves meleg miatt minden modern ingatlan nélkülözhetetlen része a légkondicionáló berendezés. Az alapterületek meghatározásakor az országban beleszámolják az erkélyek területét is a hasznos alapterületbe, így eléggé meglepődhet az európai standardokhoz szokott vásárló, amikor lakás után kutat.

Az országban nagyon sok külföldi vesz tulajdont, s ezen tulajdonok száma évről-évre nő. Thaiföld törvényei előírják, hogy egy társasházban a lakások maximum 49%-a kerülhet külföldi tulajdonba, így az ingatlanvásárlás bizonyos korlátokba ütközhet a nem thai lakosok számára.

A helyi közigazgatás segíti az ingatlanvásárlást, a helyi illetékességű hivatalok a Belügyminisztérium irányítása alá tartoznak. Bár minden hivatalban szívesen fogadják a külföldi lakásvásárlókat is, a legtöbb esetben azonban érdemes helyi ügyvéddel vagy ügynökkel felkeresni az ügyintézőt.

Thaiföldre számos magyar vállalat is intézi a lakások közvetítését, melyek kielégítik a magyar vásárlók mindennemű igényét. Az ügyintézés felöleli a hivatali segédleteket, a dokumentáció elkészítését, a jogi segítségnyújtást és mindenféle fordítást. Az ország csodálatos éghajlati adottságai miatt, más európai országokhoz hasonlóan sok magyar tulajdonos is birtokol ingatlant, vagy ingatlanokat Thaiföldön, s a befektetési célból megvásárolt tulajdon a gazdasági mutatók szerint jelentős hasznot hajt az őket birtokló személyek számára.